SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Inicijativa ‘Uredimo Sinj za Alku i Veliku Gospu’

Autor/ica
Objavljeno: 23 srpnja, 2017
bota_kodjoman_krizanac

Na društvenoj mreži pokrenuta je inicijativa za uređenje Sinja za Alku.

Događaj ‘Uredimo Sinj za Alku i Veliku Gospu’ putem Facebooka pokrenula je Sinjanka Anita Bota, a podržali su ga mnogi Sinjani, kao i udruga Cjelovit život.

‘U Sinju postoje ljudi koji svojim kreativnim idejama pričaju priču o Sinjskoj alci, no njih je malo. Zato pozivam naše sugrađane da svoje balkone i prozore na dan održavanja Alke okite cvijećem, zastavama, tkanim tapetama, zobnicama i sličnim tradicijskim predmetima, osobito one koji stanuju u ulicama kojima se kreće alkarska povorka, jer na taj način šaljemo u svijet jednu ljepšu sliku o nama, našem gradu i našoj Alci, našoj bogatoj tradiciji kakvu malo tko u svijetu ima’, kazala je Bota gostujući u programu Hit radija.

Bota nam je pojasnila što ju je motiviralo da preko društvene mreže pokrene ovakav događaj.

‘Sinj u svoje najsvečanije dane izgleda otužno. Prozori na ulicama, osobito na Pijaci, su zatvoreni, a mi možemo i zaslužujemo bolje. Za urediti prozore ne treba nam Bog zna kakav novac, jer nas većina u kući ima neko cvijeće, neki miljetić ili neko drugo obilježje Sinja, koje je potrebno samo iznijeti na otvoreni prozor. Nadam se da će ove godine u svakom kutu našega grada biti puno alkarskih obilježja.’

U cijelu priču uključila se i udruga Cjelovit život, čija predsjednica Tanja Križanac Kodžoman ističe kako su nekada Sinjani vodili brigu o tome da se grad u dane Alke i Velike Gospe uredi i okiti, ali i da se već odavno zaboravilo na taj lijepi običaj.

‘Neka nam primjer budu Vukovarci, koji su tako lijepo ukrasili svoj grad obilježjima Alke na dan održavanja Svečane Sinjske alke u Vukovaru’, kazala je Križanac Kodžoman.

Na kraju razgovora u programu Hit radija Anita Bota pozvala je još jednom Sinjane da na dan održavanja Alke postave na svoje kuće, kuće svojih susjeda, prijatelja, rodbine cvijeće, zastave, zobnice i opanke…

‘To je inicijativa koja znači pokrenimo sebe, pokrenimo osobu do i pokrenimo one koje poznajemo, a koji žive u centru grada’, zaključila je Bota.

 

ferata@ferata.hr
0997370409