SEMAFOR DANI_ALKE mel PM SOLAR

Za mliječni obrok zainteresirane samo četiri škole Cetinske krajine

Autor/ica
Objavljeno: 1 srpnja, 2017
mlijecni_obrok

Za program besplatnih mliječnih obroka koje će Ministarstvo poljoprivrede provoditi od iduće školske godine, od deset osnovnih škola na području Cetinske krajine prijavile su se samo četiri: OŠ Milana Begovića Vrlika, OŠ Kamešnica Otok, OŠ Ivana Mažuranića Obrovac – Han i OŠ Fra Pavla Vučkovića Sinj.

Radi povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece, od iduće školske godine Hrvatska započinje s provedbom Školske sheme – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu. Program objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama, a za provedbu je osigurano 23 milijuna kuna. Europska komisija za provedbu je dodijelila Hrvatskoj 1,7 milijuna eura za voće i povrće te 800 tisuća eura za mlijeko i mliječne proizvode.

Za besplatne školske obroke do sada su se prijavile 1.104 škole iz cijele Hrvatske, što je 100 više nego prošle godine. Najslabiji odaziv je u Dalmaciji, gdje je interes za sudjelovanje u projektu iskazalo 185 škola, što je 100 manje nego prošle školske godine. Gotovo pola prijavljenih škola izjasnilo se da nije zainteresirano za podjelu mlijeka, a kao razlog su naveli nedostatak tehničkih uvjeta.

Ministar Tolušuć ističe da je projekt značajan i za hrvatske poljoprivrednike, koji kroz školsku shemu imaju siguran plasman čitavu godinu. Škole koje će biti uključene u program mogu odabrati lokalnog dobavljača koji će po jednom tjedno isporučivati voće i povrće te mlijeko, jogurt, vrhnje i slično.

Ministar tvrdi da je strah ravnatelja kako će si natovariti ogroman posao bez osnova, jer voće i povrće dolaze već oprani i spremni za konzumaciju, a o pakiranju mlijeka će se dogovoriti s dobavljačima. Također ističe da za raspodjelu mlijeka škole ne moraju imati kuhinju, jer se proizvodi moraju pakirati prije same raspodjele.

U svim osnovnim školama u Cetinskoj krajini već nekoliko godina provodi se projekt besplatnih voćnih obroka. Što se tiče srednjih škola, koje su također uključene u projekt, u Sinju ga provodi samo Franjevačka klasična gimnazija Sinj.

Program besplatnih mliječnih obroka namijenjen je samo za osnovne škole, a od njih 10 u Cetinskoj krajini za program su se prijavile samo četiri: OŠ Kamešnica Otok, OŠ Fra Pavla Vučkovića Sinj, OŠ Ivana Mažuranića Obrovac-Han i OŠ Milana Begovića u Vrlici.

Jedna od rijetkih škola u Cetinskoj krajini, ali i Dalmaciji, koja će svojim đacima iduće godine dijeliti sve obroke koje subvencionira EU je OŠ Milana Begovića u Vrlici. Ravnateljica Marija Bavčević kazala nam je kako su oni u ovaj projekt uključeni već nekoliko godina i svi učenici nižih razreda, od 1. do 4., jednom tjedno imaju besplatan mliječni obrok, što su odlično prihvatila i djeca, kao i roditelji i djelatnici škole. Nada se kako će od iduće školske godine, uz voće, besplatan mliječni obrok imati i učenici od 5. do 8. razreda.

ferata@ferata.hr
0997370409